BEWUSTE SCHOOL (1e deel) “De kunst van zich te herinneren wat de ziel reeds weet”.

DE VRIJHEID OM MET EXTERNE HULP HET BINNENSTE TE EXPLOREREN

De mogelijkheid recupereren om bewust te zijn, geeft ons de kans om toe te treden tot de bron van wijsheid, voorbij alle verworven kennis.  

Dit is een multidisciplinaire en integratieve school die er gekomen is als gevolg van het stille ongenoegen binnen de therapeutische en spirituele gemeenschap. Ze is verbonden met de noodzaak om kennis te integreren om ze nadien te overstijgen en zo een intelligente en onafhankelijke houding  t.o.v. alle bestaande scholen te creëren; wars van alle eigen ideologieën vanwaar de technieken en methodes komen die zich verdiept hebben in het bewustzijn.

De mogelijkheid om het bewustzijn te exploreren met de vrijheid van het eigen bewustzijn van elkeen.

Bewust zijn betekent zich bewust worden van het eigen bestaan en de omgeving die ons omringt. Maar de diepte en het niveau van het zich bewust worden, verschilt heel duidelijk van persoon tot persoon; van sommige personen die zich van niets bewust zijn (helemaal in slaap) tot die personen die zich bewust zijn van hun eigen bewustzijn (helemaal ontwaakt) en zich bewust kunnen zijn van alles wat ze willen. Zich bewust zijn van het bewustzijn is wat de verlichte meesters het SUPRA- BEWUSTZIJN hebben genoemd, de hoogste staat van verlicht zijn van het bewustzijn.

Maar in deze school streven we er niet enkel naar om dit proces te doorlopen tot waar we kunnen. Vooraf willen we naar waarheid en in diepte en in alle eerlijkheid en vanuit een verhoogd begripsniveau werken rond de belangrijkste punten die de mensheid aangaan en rond het slapend potentieel in verband met het bewust-zijn.

1- ONTWAKEN AAN HET BEWUSTZIJN  2- LEVEN IN BEWUST-ZIJN

Op de eerste plaats hebben we er belang bij te ontwaken want er zijn miljoenen personen die aan hun persoonlijke ontwikkeling werken vanuit een pseudo-bewustzijn zonder ontwaakt te zijn.

Het lijkt een leugen of een contradictie maar het is iets wat we gezien en vastgesteld hebben. Het bewustzijn reduceert zich tot een virtuele emulatie van wat het eigenlijk is en functioneert dan op een zo gelimiteerde en precair mogelijke wijze als een intellectuele ontwikkeling, ook al beweren zij die het ervaren dat het een hele realisatie is. Het niveau van zelfbedrog met betrekking tot het bewustzijn waarin we ons bevinden en waarin we leven, is zeer gevarieerd. We willen de situatie van het menselijk bewustzijnsniveau ontbloten. Daarbij provoceren we de perplexiteit, confronteren we met de leugen en ontbloten we de incoherenties waarin de personen leven.

Op de tweede plaats vinden we het belangrijk het bewustzijn te ontwikkelen in het dagelijkse leven, tot op het punt dat men het als een natuurlijke  staat beleeft. Miljoenen mensen “gebruiken” het bewustzijn alsof het een instrument is, afgescheiden van hun essentie, gedissocieerd van hun Zijn.  Bijvoorbeeld: ze gebruiken technieken om te mediteren maar ze beleven de meditatie niet.

De meest subtiele en impactante kracht in het leven van een mens zit hem in het bewustzijn van zijn eigen aanwezigheid, van wat hij is en van wat hij voelt op elk moment, van wat hij ervaart vanop zijn plaats van des-identificatie. We mikken op het veroveren van deze persoonlijke macht die zich kan uitbreiden op groepsniveau en zich kan transformeren in een collectief bewustzijn dat in staat is om veel situaties, die ons doen lijden als menselijke wezens, te veranderen.

 

METHODES EN MIDDELEN VAN DE SCHOOL

We verzamelen en verdiepen ons in zeer verscheiden denkrichtingen en filosofische, psychologische, mystieke scholen, in methoden en technieken, in westerse therapieën die gericht zijn op genezing en in oosterse praktijken die gericht zijn op spiritualiteit.

Zelfs al weten we en hebben we vastgesteld dat er manieren zijn om het bewustzijn te ontwaken en verruimen met behulp van entheogenen, gebruikt men in deze school geen enkele substantie die de bewustzijnstoestand waarmee elke leerling aankomt, verandert. Alle lesgevers hebben ervaringen gehad met verschillende entheogenen gedurende verschillende jaren en daarom zullen er thema’s aangeraakt worden in verband met verruimde, verbrede en bevrijde staten van bewustzijn. En natuurlijk zulle we dieper ingaan op de hoofdschotel die we kunnen aanbieden: de Interne Evolutie en de Psychotherapeutische Integratie, de No-Therapie en de Evolutieve Systemische Therapie. Dit zijn concepten en methodologieën die gecreëerd zijn door dezelfde groep lesgevers van de school. Deze concepten zijn intiem met elkaar verbonden en bieden een platform van waaruit men zich kan lanceren naar de verovering van het bewustzijn. De wonden helen, de begrenzingen overstijgen, nieuwe innerlijke ruimtes creëren, de persoonlijke waarheid herkennen en het verborgen potentieel bevrijden.

Ieder van ons heeft een kleine zetel in het universele bewustzijn maar dat in slaap is. In veel gevallen is dat in een diepe slaap; anderen zijn aan het stoppen met slapen en krijgen een lichtere slaap en steeds meer mensen bevinden zich in cyclische processen van in slaap vallen en ontwaken, wat ik de “bipolariteit van het bewustzijn” noem. En in enkele weinige gevallen heeft men de graad van het permanente ontwaken bereikt.

We hebben allemaal – in min of meerdere mate – de mogelijkheid om op een bewustere manier te leven. Het is de authentieke mogelijkheid die als een zaadje in ieder van ons huist. Ontwaken kan aanvankelijk een zwaar proces zijn omdat we de moed dienen te hebben om onszelf in vraag te stellen en ook de staat waarin we denken ons te bevinden  want zonder dat is het onmogelijk om een proces van bewustzijnsontwaking aan te vangen. Het in slaap zijn creëert een droom van ontwaakt te zijn die ons iets doet geloven wat niet waar is. Maar deze procedure zal geen enkele lesgever volgen; ze zullen integendeel situaties creëren die ertoe aanzetten dat het individuele bewustzijn beetje bij beetje ontwaakt van een lange slaap waarin het zich bevindt. Het bewustzijn ontwaakt wanneer het zich bewust begint te worden dat het aan het slapen is.

Diegenen die droomden van ontwaken, zullen dan de kans krijgen om hun droom werkelijkheid te laten worden.

Misschien is het nodig om eens goed te kriebelen, een paar klappen toe te dienen of de personen eens dooreen te schudden. Maar dat is iets wat het leven zelf doet bij alle mensen. Spijtig genoeg kunnen we ons soms zelf niet bewust zijn van de signalen en zien we de pistes niet die het bewustzijn ons geeft om onze weg naar de oorsprong aan te vangen.

Daarom hebben we besloten om de adequate vorm te creëren om dit idee te ontwikkelen. Deze vorm is de Bewuste School.

We bieden symposia van één tot anderhalve dag, opleidingscycli van 2 tot 3 dagen en retraites van 4 tot 11 dagen.

In deze blog zal daarover meer informatie worden gegeven.

Alberto Varela

Stichter van de Bewuste School

[email protected]

 

TWEEDE DEEL VAN HET ARTIKEL

Aandeel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top