CREATIVITEIT, AYAHUASCA EN PERSOONLIJKE ONTWIKKELING (1e deel). De intieme relatie tussen zichzelf zijn en het kunnen uiten van het beste wat we zijn.

GROTE EN INNOVERENDE BEDRIJVEN GEBRUIKEN AYAHUASCA VOOR HUN CREATIEVELINGEN

Werknemers van de technologie-industrie van Silicon Valley stimuleren hun creativiteit door Ayahuasca te gebruiken.

Gisteren nog werden we gebeld met de vraag een Ayahuasca-retraite te organiseren voor het personeel van een Zwitserse bank. De gerent was de initiatiefnemer die een opening creëerde voor zijn mensen nadat hij de voordelen had bestudeerd van dit sjamanistisch medicijn voor personen die in veeleisende jobs werken en voor wie het belangrijk is dat  deze bron van creatieve hulpmiddelen openstaat.

Ayahuasca is geen  pil die je kan innemen tijdens een werkdag. Het is een krachtige entheogene substantie die een reeks zorgmaatregelen en speciale condities vereist om die te gebruiken.  Vandaar dat de weekend-retraites het ideale moment en de ideale plaats vormen om deze ervaring te hebben. De retraites zijn van 2 tot 11 dagen en zelfs meer, afhankelijk van wat men ermee zoekt te bereiken. Aangezien deze natuurlijke substantie overgeven en diarree teweegbrengt, naast andere zuiverende fysieke aspecten, is het belangrijk begeleid te worden door experten in het thema en/of gezondheidswerkers.

Alles is geldig en mogelijk op het moment van de her-ontmoeting met de creatieve bron die binnen in ons woont.

In het bedrijf Silicon Valley weten ze dat wanneer een persoon zichzelf is, er dan oneindige interne hulpmiddelen van originaliteit en creativiteit geactiveerd worden en daarom hebben ze zich tot Ayahuasca gewend.  Als ze inderdaad bijna 10.000 € per week betalen (meer dan 1.000€ per dag en per persoon) om aan deze retraites deel te nemen, is het omdat ze 10 keren meer resultaten bereiken. Het is evident dat deze prijzen enkel voor mensen met een bepaalde koopkracht toegankelijk zijn maar deze sessies kosten vanaf 100€ en meer, afhankelijk van het aantal uren dat ze duren, de plek waar ze plaatsvinden en de kwaliteit van de begeleiding.

Ook al is het proces van Ayahuasca geen kwestie van geld of zaken doen maar van interne ontwikkeling, gezondheid en welzijn, het is duidelijk dat het steeds meer aanwezig is in competitieve bedrijven die veel werk en geld genereren.

Zo is het geweten dat cineasten die heel succesvolle films, zoals Atavar, hebben gecreëerd en gedirigeerd, hun inspiratie vonden na Ayahuasca-sessies.  Ik kende één van de hoge leidinggevenden van IBM die elke donderdag ayahuasca nam omdat hij de vrijdag een meeting had met zijn directiekader en hij, zoals hij ons vertelde, de dag na een ayahuasca-sessie fantastisch creatief was, wat hem toeliet om op een natuurlijk en originele manier oplossingen en antwoorden te vinden op situaties die zich voordeden in zijn directieraad.

Het lijkt erop dat “zichzelf zijn” in verband staat met het opgelost hebben van blokkeringen  gebaseerd op repressies in de kindertijd en met het vrijkomen van conditioneringen die ons werden opgelegd tijdens de opvoeding. M.a.w. om zichzelf te worden, dient een individu toegang te hebben tot een therapeutisch proces dat hem steunt en helpt om zich te verbinden met wat werkelijk is, voorbij wat hij geleerd heeft te geloven wat is. Tegelijkertijd heeft dit proces van innerlijke ontwikkeling (zij het therapeutisch en/of spiritueel) ook te maken met de verbinding met de creatieve bron en het durven die aan te boren, zonder aarzeling, met charme en natuurlijkheid.

We praten over één van de meest kostbare waarden die een grote invloed hebben in ons leven: de CREATIVITEIT die, au fond, gemaakt is van SPONTANITEIT en die tegelijkertijd een VRIJE EN WILDE natuur heeft die in ieder van ons WEZEN leeft. Elk menselijk WEZEN is in essentie creatief. Dat is het grote individuele kapitaal.

Ik wijd me reeds ongeveer 4 decennia aan de creativiteit op verschillende manieren maar ik moet bekennen dat sinds ik Ayahuasca neem, nu ongeveer 15 jaren, het niveau van authenticiteit en originaliteit in de lucht is geschoten.  Ongelooflijk zotte (in de zin van:  buiten het normale en gevestigde) ideeën kwamen in mij op en kregen vorm en in contact met andere personen kon ik de macht/kracht vaststellen die ze hadden. Daarom kan ik bevestigen dat de creativiteit een waarde is waaruit schitterende ideeën ontstaan die van het leven een authentieke passie maken.

Elk idee dat ontstaat uit de creativiteit is bestemd om te exploderen, zoals een krachtige bom die zo ver als hij kan uit deint, en de charme en de bekoorlijkheid van de originaliteit met zich meedraagt…datgene wat ons altijd verbaast.

Dit artikel is slechts de inleiding van een reeks publicaties die ik zal ontwikkelen rond dit opwindende thema, dat voor mij is als het bloed dat door mijn aderen stroomt.

Alberto José Varela

[email protected]

 

De data van de Engelstalige retraites die we organiseren (oa. in ons huis in Eindhoven) vind je hieronder:

https://www.albertojosevarela.com/en/lp/english-retreats/

Voor meer info kan je steeds contact opnemen via mail: [email protected]    of telefonisch: (0034) 602642863  (Eliel Gómez)

Aandeel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top