Getuigenis van een psycholoog die de jungle bezocht en zijn innerlijke wereld aanschouwde toen hij ayahuasca nam met Colombiaanse sjamanen.

AYAHUASCA NEMEN IN DE JUNGLE: VAN DE NACHT NAAR HET OCHTENDLIJK ONTWAKEN … VAN JOUW ZIJN

Tijdens de reizen die we ondertussen gedurende 15 jaren ondernemen naar het Amazonewoud waarbij we honderden personen in ontmoeting brachten met de sjamanen van Putumayo, hebben we magische en hemelse nachten beleefd, helende zotheden en elk daarvan met een unieke spirituele afdruk vanbinnen.

De ayahuasca-sessie begint rond 10 uur ‘s nachts en duurt soms tot aan het ochtendgloren. De “taita”, zoals de sjamaan of de traditionele heler daar gekend is, opent de ceremonie met het zegenen van de ayahuasca of yahé en een gebed ter bescherming. Hij nodigt dan alle deelnemers uit om een volle “totuma” (kop) yahé te drinken.

Dan valt er een sluier van stilte over de “maloca”, de open hut waar de spirituele sessie met ayahuasca zich voltrekt. Voor hen is ayahuasca zonder  twijfel een “medicijn”. Zij hebben geen schrik om dat zo te benoemen, om daarbij een vergissing te begaan of om de wetenschap uit te dagen, want van oudsher en sinds duizenden jaren praktijkervaring kennen ze de ontelbare voordelen van deze drank  op fysiek, psychologisch en spiritueel vlak. Ze weten dat het meer dan een medicijn is omdat het niet alleen op fysiek niveau werkt en ook niet op één concreet onderdeel maar dat het een holistische behandeling inhoudt van de mens die het inneemt. Het is een levende geest gematerialiseerd in een vloeistof die elke cel doorloopt van diegene die het drinkt.

In deze nachtelijke stilte begint de sjamaan een “icaro” te zingen, een ritueel gezang dat de sjamaan te wereld instuurt om de reis te inspireren en te begeleiden van de personen die naar de diepste regionen van hun geest en van het universum zullen afdalen. Hij begint met zware tonen om zo de energietrilling te doen dalen en de deelnemers te laten afdalen naar hun schaduw, hun onbewuste om op die manier de wortel kunnen zien van wat hen overkomt.

Na een tijdje intern deze diepere schaduwplaatsen te hebben doorlopen, begint de sjamaan “icaros” van een hogere toonhoogte te zingen, begeleid door een fluit, de harmonica of de gitaar tot wanneer hij ook liederen begint te zingen met teksten in het Spaans. De “icaros “zijn voor ons  immers onverstaanbaar op een verbaal niveau. Het doel is nu om de energie op te lichten zodat ook het bewustzijn zich gaat verruimen zonder een gedefinieerde begrenzing en er in het binnenste van elke deelnemer inzichten en genezingen voltrekken van alles wat in de weg staat van de vrije expansie van jouw zijn . . .

Eens in deze toestand, lijkt de ayahuasca te dansen in het lichaam op de tonen van de muziek en de gezangen. Dit brengt een gevoel van zwaarte teweeg in het lichaam die men “la chuma” noemt.  Desondanks is het mogelijk om zich daarboven te zetten – afhankelijk van de innerlijke kracht van elkeen –  en op te staan, te dansen, het nieuwe leven te vieren en de nieuwe inzichten die er gekomen zijn, door de verbinding van elkeen met zijn/haar en het bewustzijn.

Tijdens de ceremonie is het mogelijk om verschillende keren ayahuasca te nemen en het is de sjamaan die dit beslist op basis van zijn jarenlange ervaring. We nemen ayahuasca met de “taitas mayores”, de oudere sjamanen, d.w.z. diegenen die reeds gedurende langere tijd de traditionele geneeskunde beoefenen.

Wanneer je in de jungle overgeeft , voelt het aan alsof de energie van de aarde dit naar beneden stuwt en voel je alsof de aarde jouw ziekte, jouw blokkeringen, jouw lijden en jouw personages opneemt om het te transformeren tot voedsel van het leven. Een authentieke transformatie van de pijn.
Het is mogelijk dat je tijdens een sessie – met gesloten ogen – visioenen of droombeelden hebt waarin je in staat bent om met een helderheid en met de snelheid van een bliksemflits de zien wat er gaande is. Deze visioenen zijn de tastbare oppervlakte van de emoties en de inzichten van een zeer diepe natuur. Soms vormen ze allemaal samen een amalgaam dat gekend is als “la pinta” (de tekening, het schilderij), een oase van interne heling die versierd is met de prachtigste kleuren die je ooit gezien hebt, een mystiek geschenk dat zich opdringt aan het bewustzijn met liefde en zachtheid en diegene die dat meemaakt met een psychonautische dans betovert.

Nadat de energetische blokkeringen zijn opgeheven en de zuiveringen – al dan niet via overgeven –  hebben plaatsgevonden, kan je duidelijk de genezing, de interne opkuis en een toestand van gezondheid gewaarworden. Deze bewustzijnstoestand van de eigen gezondheid en bevrijding is gekend als “el alivio” (de opluchting).

Soms biedt de “taita” voor en na de ceremonie complementaire medicijnen aan, zoals de “rape”, een mengeling van tabak en kruiden die met een projector door de neus geblazen wordt en die de persoon opent en ontwaakt zodat hij in een ideale toestand voor meditatie komt, met de neusvleugels helemaal open en vrij om te ademen en met een energetisch evenwicht tussen beide hersenhelften.

Het is onmogelijk om de oneindige individuele rijkdom van de ervaring van elke deelnemer te beschrijven, net zoals het onmogelijk is om de collectieve energie weer te geven die een sessie teweeg brengt, of de vriendschapsbanden die gesmeed worden bij het delen van een dergelijke piekervaring. Wanneer de zon de dauw van de dagenraad begint te strelen, is een gevoel van oneindige compassie en dankbaarheid het enige wat het hart doet overvloeien. Dankbaarheid voor het hele bestaan en voor zichzelf, om toegelaten te hebben zich waardig te voelen voor het verdienen van een dergelijk geschenk vanwege de natuur aan al haar kinderen en mensen.

Elke maand tussen de 11e en 22e gaan we naar de jungle. We verblijven er in onze Hostel Casa del Río (Huis van de Rivier) dat ons eigendom is en dat alles ter beschikking heeft om  uit te rusten van zo’n intense nachten en dagen.

Informatie en reservering:  [email protected] (Engels)

Je kan ook Monica contacteren: +49 174 6561016 (WhatsApp) – (Engels, Spaans, Italiaans)

Als je in België of Nederland woont en je wil graag info in het Nederlands, kan je schrijven naar: [email protected] of contact opnemen met Lieve: 0032/497 21 66 76

Aandeel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top