ARTIKEL IN DE KRANT “LA VANGUARDIA” OVER HET THERAPEUTISCH GEBRUIK VAN PSYCHO-ACTIEVE BESTANDDELEN. Claudio Naranjo, een wetenschapper die spreekt vanuit zijn kwetsbaarheid.

CLAUDIO NARANJO, REFERENT OP WERELDVLAK M.B.T. HET OVERSCHRIJDEN VAN THERAPEUTISCHE HORIZONTEN EN WETENSCHAPPELIJKE GRENZEN

Een kort interview waarin hij over zichzelf praat en van daaruit tegen iedereen die zich wil openstellen voor alternatieve gezondheidsopties en voor meer levenswelzijn.

“Psychotherapie met psychodelische middelen is bevrijdend”

Ik ben 84 jaar. Ik ben geboren in Chili en woon in California. Ik ben dokter. Ik ben weduwnaar, zonder kinderen: mijn enig kind is gestorven in een auto-ongeluk. Ik ben anti-politiek want de politiekers hebben schrik dat we zouden groeien. Overtuigingen? Van allerlei soort! Maar contrair aan de religies. Je kan uit je hel weggeraken.

Psychonaut: Claudio Naranjo is een wijze psychonaut: hij onderzoekt als dokter en als wetenschapper de grenzen van het lichaam en de ziel. Begin jaren ’70 genas hij zijn eigen psychische wonden via het gebruik van psycho-actieve substanties en zijn patiënten haalden daar ook hun profijt uit: een nieuwe therapeutische horizont ging open… die geblokkeerd werd door het verbod van de regeringen. Maar Naranjo is sindsdien niet gestopt met onderzoeken. Hij belicht zijn besluiten in “Exploraciones psicodélicas (La Llave)” (Psychodelische exploraties – de sleutel), een boek dat hopelijk zal bijdragen aan de decriminalisering van deze drugs en een leerproces dat opnieuw een tijdperk van vooruitgang opent op het vlak van geestelijke gezondheid. Naranjo is kandidaat om specialisten op te leiden.

 

Wat is een psychodelische drug/geneesmiddel?

Een substantie die het bewustzijn in beweging brengt van diegene die het inneemt.

Met welk doel?

Helpen te begrijpen wat er gebeurt in zijn/haar psyche, om dat te kunnen integreren en op die manier zijn/haar leven te verbeteren.

Welke prachtige substanties zijn dat?

Ik heb vier psychodelische middelen bestudeerd als dokter: ayahuasca, paddestoelen, iboga en MMDA.

Dat zijn drugs.

Dat zijn psycho-medicijnen. De “oorlog tegen drugs” heeft deze van den duivels verklaard  en het wetenschappelijk onderzoek rond hun therapeutische effecten tegengehouden.

Hebt U deze psychodelische middelen geprobeerd?

In persoonlijke experimenten in de jaren ’60, ondanks de verbiedende wetgeving.

Clandestien?

Begeleid door experten en onder de hoede van een universiteit in Chili en van de Braziliaanse regering. En daarom dat ik mijn besluiten toelicht.

En die zijn?

Dat het therapeutisch gebruik van psychodelische middelen het leven van veel van mijn patiënten heeft verbeterd. Te beginnen met het mijne…

Dokter genees jezelf?

Het farmabedrijf Sandoz gaf ons ampulletjes met een LSD-dosis om te experimenteren, in 1960. In een geluidsvrije en donkere kamer, injecteerden ze me 60 microgram LSD…

En hoe was dat?

Het dak werd transparant. Vier uren later, toen ik reeds thuis was, zag ik mijn planten ademhalen. Ik schreef iets en de stem van Neruda weerklonk, als een oceaan, en omarmde alle emoties. En ik hoorde een fragment van de tragische muziek van de opera Carmen, wanneer de stierenvechter haar bedreigt.

Visioenen, maar … bent U van iets genezen?

Ik was pathologisch verlegen en verschrikt door het tragische: dat alles kwam naar boven en ik begreep dat ik los van mezelf leefde, met de wetenschap als mijn schuilplaats.

De wetenschap is ok.

Maar ik was niet in staat te beminnen. Door een gebroken band met mijn moeder, heel vroeg. Een andere sessie onthulde me dat. Ik besloot een gok te wagen en van een vrouw te houden. En… ze liet me in de steek. Ik geraakte in een ferme depressie… Maar ik zat al op de juiste weg!

Welke weg?

De mijne, die van me opnieuw met mezelf te verbinden. De psychodelische ervaringen zijn transformerend. Opeens voelde ik me bekwaam om anderen te helpen.

En wat deed U?

Ik verbeterde het leven van mijn patiënten. Ik bracht verslag uit… wat mijn collega’s dan weer bekritiseerden, waarbij ze de bewijzen van de feiten weerlegden.

En waarom? Als het aantoonde nuttig te zijn…

De academische hoogmoed kan wijsheden die verbonden zijn met analfabete sjamanen niet aanvaarden.

Leidde dit academisch vooroordeel naar het verbod?

Dat en een autoritaire reactie van de Amerikaanse regering in 1964… tegenover het bovenmaatse enthousiasme van de hippies en van Timothy Leary.

Prof aan de universiteit en schrijver, nietwaar?

Van Harvard, ja. Hij werd buiten gezet. Ingewijd door mijn grote vriend Frank Barron, geraakte Leary geobsessioneerd met het promoten van het vrije gebruik van LSD onder jongeren …

En de regering kreeg schrik.

Twee arrogante houdingen botsten: de cultuur en de tegencultuur. En daar werd de oorlog tegen de drugs uitgevonden… met het excuus van de gezondheid.

Excuus? Iets zal er toch van zijn…

Neen. De psychodelische middelen schaden geen chromosomen, zijn niet verslavend, provoceren geen gekte noch zelfmoorden. En de wetenschap verloor met de hele zaak: iedereen verloor! Sommigen bleven, heel discreet,  experimenteren in Palo Alto rond LSD en creativiteit. Vandaar Aldous Huxley.

Welke psychopatologieën kunnen zich genezen met psychodelische middelen?

Ik weiger lijsten te maken. Ik beweer dat de psychodelische ervaring bevrijdend is.  Het vergroot de kritische zin tegen dogma’s en tegen externe en interne autoritarismen. Het maakt je filosoof, het bevrijdt je van veel teugels, van het emotionele slecht-bevinden. En daarom is het een helende ervaring!

Waaruit ontstaat de emotionele malaise?

Door onze dierlijke grond te hebben onderdrukt. Verzoen je daarmee en je zal gezondheid recupereren. Wees niet enkel een intellectuele machine.

Wat is er specifiek aan ayahuasca?

De harmaline, bijvoorbeeld, een alcaloïde die ook aanwezig is in de Peganum har­ma, een plant uit Syrië. Ze maakt dat archaïsche instincten gaan openbloeien, van de wortel, van het collectieve onderbewuste.

En de MMDA?

Dat is een “empathogeen”, een affectieve optimisator. Je voelt de band met de ander meer. Gedurende twee uren kan je zonder problemen beminnen. Je apprecieert het leven. Je neemt even vakantie van je neurose.

Waarnaar je daarna terugkeert.

Maar dit te hebben beleefd zal je helpen om je daarna vanop een afstand te zien. En dat is zeer helend.

En de ibogaína?

Die heb ik ontdekt en gepatenteerd, als een therapie tegen opium en cocaïne-verslavingen. In zijn ideale dosis leidt die tot een doodervaring en een indrukwekkende wedergeboorte. Het is zeer bevrijdend, dat wil zeggen, zeer genezend.

En de psilocibine?

Actief principe van de paddestoelen Psilocybe, is het een goed alternatief voor LSD. Het is meer controleerbaar; jouw wil kan de effecten moduleren. Als je corrigeert wat nodig is, genees je. Indien niet… blijf je in jouw hel, die welke je verdient.

 

OORSPRONKELIJK ARTIKEL:

http://www.lavanguardia.com/lacontra/20161021/411170729703/la-psicoterapia-con-drogas-psicodelicas-es-liberadora.html

Aandeel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top