YOPO, DE KRACHTIGE RAPÉ VAN DE AMAZONE. Een sjamanistisch medicijn afkomstig van Venezuela en Brazilië dat de meest ervaren kenners van entheogene ervaringen, verrast.

EEN NATUURLIJKE SUBSTANTIE ONTTROKKEN AAN HET ZAAD VAN EEN BOOM UIT HET OERWOUD.

Door het in te ademen door de neus doet zich een bewustzijnsverruiming voort en een verrassend therapeutisch-spiritueel effect.

 ¿Hoe beschrijven wat een kosmisch orgasme is, als er geen seksuele ervaring bestaat?  

 

DETAILS VAN DE ERVARING, DE SAMENSTELLING EN DE MANIER OM HET TE PROBEREN.

Voor de kenners van planten en entheogene substanties of voorouderlijke medicijnen, is het effect van Yopo zoiets als de fusie van Ayahuasca en Bufo Alvarius. Dat wil zeggen dat het een organische zuivering teweegbrengt én een spirituele connectie. Enerzijds is het een harde confrontatie met het ego en anderzijds biedt het een bewustzijn van eenheid aan. De verruiming van het bewustzijn is verzekerd maar in het proces bewegen verschillende zaken en men komt in een zeer particuliere ruimte vanwaar men de realiteit kan appreciëren.  Elk voorouderlijk medicijn heeft de particulariteit om ons naar een verschillende plek te leiden vanwaar we naar onszelf kunnen kijken.

Verschillend aan ayahuasca en Bufo Alvarius, bijvoorbeeld, brengt yopo ons naar een punt voorbij de liefde en laat het ons toe om, enerzijds de onvoorwaardelijkheid en anderzijds de begrenzingen te aanschouwen, alsof we ons in een kamer met twee vensters bevinden. Deze ruimte bevindt zich juist voor de ervaring van eenheid en na het gevecht met het ego; het is een grens vanwaar men de dualiteit kan gewaarworden. Zoals alle entheogene ervaringen, opent yopo ons voor het begrip van de ander en laat het ons toe om zeer diepe dialogen te hebben met personen die in hetzelfde proces zitten (ideaal voor koppels of vrienden) en in hetzelfde moment van de ervaring.

Yopo is een natuurlijk entheogeen medicijn waarvan de origine en het eerste gebruik gevonden worden in het Amazonegebied van Venezuela en Brazilië. Het wordt bereid van het gemalen zaad van de plant Ananthethera Peregrina, die via een proces van vermenging met andere assen en plantenzaden tot een soort kleine koekjes of taartstukjes worden met een zwarte, bruine of witte kleur. Deze worden daarna fijn gemalen tot een fijn stof dat kan geïnhaleerd worden.

De oorspronkelijke wijze om dit medicijn te gebruiken is door het in te ademen met een “yopera”, een instrument in de vorm van een buisje dat opsplitst in twee kleinere buisjes die in elk neusgat worden gestoken. Wij projecteren het om het meer penetratiekracht te  geven zodat het dieper doordringt (praktijk die sommige yopo-meesters gebruiken).

Als voorbereiding is het onmisbaar om een vloeibare stof te drinken die caapi bevat dat als een natuurlijk kalmeermiddel werkt en tevens het organisme chemisch voorbereidt voor de visionaire ervaring. Één van deze substanties kan ayahuasca zijn (maar er zijn anderen). Ze worden in kleine hoeveelheid gegeven en brengen het voorbereidend effect teweeg.

De ervaring begint ongeveer 5 minuten nadat me de yopo heeft ingeademd. Het lichaam begint warm te worden en je begint een aangename tinteling over jouw lichaam te voelen. Je voelt een lichamelijk bewustzijn en een ongemak dat uitnodigt om het organisme te zuiveren door over te geven. Dit heeft als doel het lichaam te ontgiften en alle energetische kanalen te de-blokkeren.

Het is dan dat de visioenen beginnen met de bedoeling om de mechanismen die de structuur van de gedachten onderhouden, te doen wankelen om zo verwarring te kunnen produceren, wat een onmisbare stap is in het openen van nieuwe perspectiefmogelijkheden. Eén van de fantastische effecten van Yopo is dat het tijdelijk de maskers en personages die we spelen in het dagelijks leven, in stukjes scheuren om op die manier het ware gelaat te tonen van wat we zijn.

De ervaring met Yopo dompelt ons ook onder in een onmeetbaar gevoel van dankbaarheid en begrijpen. Het ondersteunt ons in het proces van zelf-ontdekking, van ontdekking van de anderen en het leven, met ogen van liefde. Enkel vanuit de zuivere liefde, niet de erotische liefde, kunnen we ons werkelijk kennen, deze onvoorwaardelijke liefde die we zijn, vanwaar we komen en waar we naar toe gaan. Maar in dit materiële leven vol conditioneringen vergeten we dat. Het is in die zin dat de planten ons helpen om de herinnering te recupereren . Daartoe is een ontlading van energie in de geest nodig, alsof een donderslag de normaliteit doorbreekt. Lorena, één van onze facilitators vertelt: “toen ik de eerste keer yopo probeerde, was het alsof men een granaat in mijn hersenen had gesmeten en toen die ontplofte verdwenen alle personages die we spelen, om te kunnen toetreden tot het mysterie dat we zijn”.  Zoals de experten in Yopo bevestigen, is het zeer uitzonderlijk dat men dit moment van doorbraak herinnert na de ervaring. Over het algemeen gebeurt dit maar herinnert men zich dat niet meer: het moment van de breuk, de overgave of het doorbreken van schema’s die tot slaaf maken.

Me beleeft de ervaring met gesloten ogen bij aanvang en in een aangepaste houding die wordt aangetoond door de facilitators en die de ervaring ten goede komt.  Diegenen die dit proces ervaren hebben, vertellen dat het moeilijke en confronterende deel ongeveer 15 minuten duurt. Daarna begint het bewustzijn te verhogen tot men een staat van volheid en voldoening ervaart die tot 3 uren kan duren.

Op chemisch niveau bevat yopo n’n’dmt, wat het voornaamste actief principe is van de ayahuasca-drank en het bevat ook 5-meo-dmt, voornaamste actief principe van de bufo alvarius (maar dat zich in veel kleinere concentratie in de yopo bevindt). Yopo bevat ook bufotenine.

Er is geen enkel geval van dood of psychotische opstoot bekend door het gebruik van yopo.

Wat er wel is, zijn duizenden getuigenissen van personen die na de ervaring de eerste grote click gevoeld hebben om een proces van totale bevrijding te starten m.b.t. zelf-begrenzende gedachten die ons gevangen houden, waardoor velen uit de depressie en de verslaving zijn kunnen stappen. Voor ons team van therapeuten en facilitators is het een ideaal complement voor het proces van heling, begrijpen en transformatie. Het is een schakel meer in de prachtige ketting van instrumenten waarover we beschikken om onze psycho-emotionele en gezondheidsproblemen op te lossen en om voluit en in vrede te kunnen leven.

INNER MASTERY INTERNATIONAL, organisatie die op wereldvlak een pionier is in het gebruiken van natuurlijke substanties en voorouderlijke medicijnen, biedt de mogelijkheid van deze ervaring aan met deskundige facilitators die het proces ondersteunen en begeleiden.

We stuurden psycholoog Sergio Sanz, één van onze internationale expert facilitators naar Venezuela en Brazilië om yopo van beide plaatsen mee te brengen. We hebben die gebruikt binnen de organisatie om de meest geschikte manier te bepalen om die te delen met de deelnemers aan onze retraites.

We zijn gestart met het geven van yopo in Marbella, Barcelona en Madrid. Binnenkort zullen we dit doen in de meer dan 20 landen waar we retraites van Interne Evolutie organiseren.

Als je meer info wil over de mogelijkheid van een zelfontdekkingsproces met Yopo in Nederland (of ergens anders), kan je ons contact formulier invullen of ons schrijven naar volgende mails:

[email protected] (nederlands)

[email protected] (spaans, engels)

Aandeel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top